A permetezés szabályai – 1

I. rész

A növényvédelem alapvető feladata, hogy a károsítók gazdasági veszélyességét, emberre, állatra, környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatását, mérsékeljük. Meglehetősen jelentős továbbá, hogy a károsítók nagy mértékű terjedését, járvány vagy gradáció kialakulását megakadályozzuk. Leggyakoribb eszközünk – a permetezés – egy rendkívül felelőségteljes feladat, hiszen leendő élelmiszereinket kezeljük növényvédő szerekkel. Ezen kívül fontos számolnunk a permetezés környezetre gyakorolt hatásával, ráadásul a permetezés gazdaságosságát is biztosítanunk kell. A feladat komolyságához illően egy rendkívül sokrétűen szabályozott műveletről van szó. Ahhoz, hogy szakszerűen és biztonságosan permetezzünk, rendkívül sok tényezőt kell figyelembe vennünk. Ebben a 3 részből álló rövid cikksorozatban összegyűjtöttünk néhány fontos szabályt és javaslatot, hogy segítsünk kissé eligazodni a permetezés tényezőinek útvesztőjében.

1. A permetezés szükségességének döntése: Ki permetezhet? Kinek kell bejelenteni a permetezést?

Első és legfontosabb dolgunk egy permetezés során, hogy eldöntsük, szükség van-e egyáltalán növényvédőszeres kezelésre. 2015 óta jogszabály írja elő az integrált növényvédelem alapelveinek betartását, melynek egyik legfontosabb alappillére az információra alapozott döntéshozatal. Kötelesek vagyunk tehát arról informálódni, hogy ténylegesen mikor milyen károsítók, milyen létszámban ill. mekkora területen várhatók vagy vannak jelen. Az információ gyűjtést megtehetjük különböző előrejelző eszközökkel (pl. csapdák), egyszerű szemrevételezéssel. Ezt a feladatot akár a növényvédelmi szakirányítóra is rábízhatjuk.

Levélpirosító alma levéltetű kártételének megállapítása szemrevételezéssel (Fotó: Sári-Barnácz Fruzsina)

Ha úgy döntöttünk, szükséges a védekezés, különböző forgalmi kategóriájú növényvédő szerek közül választhatunk. Az I. és II. forgalmi kategóriába sorolt növényvédő szerek forgalmazásához, vásárlásához, felhasználásához, és kijuttatásához I. vagy II. forgalmi kategóriájú engedély szükséges. II. forgalmi kategóriájú növényvédő szerek vásárlására és kijuttatására szóló engedélyt, hétköznapi nevén zöldkönyvet, több módon, de általában 80 órás növényvédelmi tanfolyam elvégzésével lehet szerezni. Megjegyzendő, hogy a minden évben kiadott aktuális növényvédőszer listát is zöldkönyvnek hívjuk a hétköznapokban, ne keverjük össze a kettőt. Az I. kategóriájú engedélyhez növényorvosok és növényvédelmi szakmérnökök jutnak. Ha I. kategóriájú szer kijuttatása indokolt, szerződésben rögzített növényvédelmi szakirányítóval (növényorvossal) és az adott szerre a növényorvos által kiadott recepttel kell rendelkezni. A növényvédőszerek kijuttatásáról bizonyos esetekben a növényorvoson kívül másokat is kell értesíteni. Az első és legfontosabb, hogy ha a területünkön, vagy annak közelében méhészet működik, a rovarölő szeres kezelés időpontjáról a méhészt értesíteni kell a kezelés előtt legalább 24 órával. Ha ezt nem tettük meg, és a méhész méhpusztulást tapasztal, valamint a növényvédőszer-maradék kimutatható a méhekben, komoly kártérítést kell fizetnünk.

Bejelentés kötelezett tevékenység a légi permetezés, de erre a módszerre teljesen más szabályok vonatkoznak, ezért ez itt most csak említésre került.

2. Mik az elvárások egy növényvédő géppel szemben?

A permetezés során fontos, hogy a hatóanyag megfelelő mennyiségben, megfelelő helyre, egyenletes eloszlásban kerüljön. Természetesen nem mindegy, hogy szántóföldön vagy gyümölcsösben permetezünk. Mindhárom szempont a megfelelő géptípus, szórószerkezet, fúvókaméret kiválasztásának és ezek műszaki állapotának függvénye. Ezekről a későbbiekben lesz szó.

Jelenleg Magyarországon, és az Európai Unió tagállamaiban az árutermelésben használt permetezőgépek – kivéve a kézi (ideértve a szórópisztolyos és lövellőcsöves), illetve háti permetezőgépeket – 3 évente friss műszaki vizsgával kell rendelkezzenek (ezt a 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet szabályozza). Jelenleg a permetezőgépek műszaki vizsgáját, ill. a műszaki vizsgára történő bejelentést támogatásokhoz kapcsolódóan is ellenőrzik.

Permetezőgép munka közben https://www.pikist.com/free-photo-sgqdq
3. Permetlé készítés

Sok esetben a permetlével nem csak egy, hanem több hatóanyagot is kijuttatunk, hiszen így egy időben védekezhetünk a táblán jelenlévő több betegség, kártevő ellen. A növényvédő szerek keverésének azonban megvannak a szabályai. A permetlé készítés első és legfontosabb ismérve a növényvédőszer vagy szerek hektáronkénti dózisa. Azt is el kell dönteni, hogy mennyi permetlét alkalmazunk hektáronként (pl. szántó esetén 1 ha-on 2-300 l permetlé mennyiség már elég, míg ugyanez 1 ha gyümölcsösnél 1000 l). Meg kell győződnünk arról is, hogy az adott szereket milyen fenológiai stádiumban engedélyezett vagy javasolt kijuttatni (pl. csonthéjasoknál rézkészítményeket virágzáskor NE juttassunk ki mert ezzel a virágokat károsítjuk). A címkén és az engedélyokiratban sok növényvédőszernél a keverhetőség is feltüntetésre került, amit saját érdekünkben érdemes betartani. A hatóanyagok keverésél alapvető szabály, hogy a fémet tartalmazókat (pl.: réz-bázisú készítményeket) nem ajánlott keverni más hatóanyagokkal, mert ezek csökkenthetik a többi hatóanyag hatékonyságát. A permetlé bekeverése előtt több hatóanyag kijuttatása esetén célszerű keverési próbát végezni, mert előfordul, hogy a hatóanyagok vagy az adjuvánsok kombinációja csapadékot képez, ami gyakorlatilag megakadályozza a kijuttatást. A permetlé a készítendő permetlé mennyiség felének megfelelő víztartályba töltésével kezdődik. Ez után a szilárd halmazállapotú növényvédő szeret keverjük a tartályba a következő módon: egy kisebb edényben, kevés vízben feloldjuk a por állagú szereket és csomómentesre keverjük. A keveréket a tartályba öntjük, a keverőedényt többszörösen átöblítjük, amit szintén a tartályba ürítünk. Ezt követően a folyékony permetszereket adagolhatjuk a tartályba. Érdemes ezeket is előhígítani. Fontos, hogy a habképző szereket a végén adjuk hozzá. A tapadásfokozókat utoljára adjuk a permetléhez. Legvégül a tartályt felöntjük tiszta vízzel a kívánt mennyiségre.

A permetlé készítéséhez szükséges szermennyiséget grammban, milliliterben vagy literben is számíthatjuk. Több hatóanyag használata esetén átszámításokra is szükség lehet. A vegyszer átszámításánál az egy hektárra megadott mennyiségnél 10 l vízhez a vegyszer század részét adjuk, vagyis 5 kg/ha adagnál 50 g a mennyiség (5000g: 100 = 50g), ami 0,5 százalékos oldat. Az oldat kémhatására is érdemes figyelemmel lenni, hiszen ez a növényvédőszerek hatékonyságát erősen befolyásolhatja. Például a lúgos hidrolízis miatt csökken a hatása a piretroidoknak, a klórpirifosznak, a dimetoátnak, a glifozátnak, a szulfonilurea hatóanyagú gyomirtó szerek bomlása gyorsul a pH csökkenésével (tehát savas közegben). Ne feledkezzünk el a permetlé készítésnél saját egészségünk védelméről sem. Viseljünk megfelelő védőfelszerelést. A növényvédő szerek káros hatásai ellen a következő védőeszköz-típusok alkalmazása szükséges:

  • légzésvédelem, arcmaszkkal: használjunk legalább a szájat és orrot (esetleg a teljes arcot) takaró, az arcfelülethez résmentesen illeszkedő maszkot, mely megakadályozza por, permet, köd, füst és/vagy a légnemű ártalmas anyagok (gázok/gőzök) légzőszervekbe jutását, tehát alkalmazzunk szűrő típusú légzésvédő maszkot
  • kézvédelem: alkalmazzunk olyan gumikesztyűt, mely vastagsága eléri a 0,2 mm-t és legalább könyékig ér
  • testvédelem: alkalmazzunk olyan védőkötényt, mely takarja a mellkasi, hasi és combi testfelszíneket

 

Dióhéjban tehát: a permetezés szükségességéről aktuális táblainformációk alapján döntsünk. Ha szükséges a védekezés, a megfelelő hatóanyagot vagy hatóanyagokat kell kiválasztani, amihez, ill. a ennek vásárlásához engedélyre és növényorvos közreműködésére lehet szükségünk. A permetezést megfelelő műszaki állapotú géppel érdemes végezni. A permetlé készítés során a növényvédő szerek bekeverésének sorrendjére és a kémhatásra is érdemes odafigyelni. Ne feledkezzünk meg a védőfelszerelésről sem.
A következő részben arról lesz szó, hogy mire érdemes figyelni a permetezés rövid távú tervezésél, közvetlenül elindulás előtt és a kijuttatás során.

Sári-Barnácz Fruzsina
Növényorvos
SMAPP LAB Kft.

A cikk második részének elolvasásáért kattintson ide.